שיקולים בבחירת תאורה למטבח

תאורה למטבח נכנסה לתודעה בשנות ה-80 של המאה הקודמת כאשר מישהו החליט לשבור קירות ולפתוח את חלל המטבח. מאותו הרגע חדל המטבח מלשמש חדר עבודה סגור ואפוף ריחות והתמזג עם פינת האוכל והסלון. בהתאם לכך גברה גם תשומת הלב לעיצובו.

כפי שלאיפור השפעה דרמטית על מראה הפנים כך לתאורת המטבח השפעה על חלל המטבח – בעזרתה ניתן להדגיש אלמנטים נאים ולהסתיר אחרים.

שילוב של צמודי תקרה ופס צבירה מאפשרים מגוון אפשרויות הארה

כאשר התאורה מתאימה היא מחמיאה למטבח, אך עיצוב תאורה שגוי פוגם במראה שלו. יחד עם זאת יש לתאורת המטבח ייעוד פונקציונלי שכן זוהי סביבת עבודה. תאורת מטבח נכונה מספקת צורך זה על ידי פיזור אחיד של אור בחלל, תאורת הצפה ותאורת נפח אשר לא יוצרת הצללות ומאפשרת הארה מיטבית של משטחי העבודה.

כדי לענות על שתי הדרישות הללו – מצד אחד ליצור את האפקט העיצובי הנדרש ומצד שני להאיר בעוצמה הדרושה לבישול,  משתמשים בשתי צורות ההארה:

  • תאורת נפח המאירה את חלל המטבח
  • תאורה ממוקדת הנותנת דגש על משטחי העבודה השונים.

תאורת נפח למטבח

תאורת נפח מתאפיינת בפיזור אחיד של האור בחלל המואר. גוף התאורה יכול להיות תלוי ומאיר כלפי מעלה, צמוד לתקרה, או שקוע בה.

האפשרות הטובה ביותר לשטיפת אור בצורה אחידה ללא הצללות במטבח, היא על ידי פרופילי לד ליניארים באורכים שונים. אלו מגיעים בשלוש אפשרויות תליה: צמודי תקרה, תלויים או שקועים (למידע נוסף לחצו כאן).

תאורה למטבח פרופילים ומנורות תלויות
שילוב של פרופילי תאורה לתאורה שוטפת ומנורות תלויות דקורטיביות מעל האי

אפשרות נוספת היא הארת המטבח על ידי פס צבירה אשר עליו ממקמים ספוטים הנותנים זוויות הארה שונות אך ממוקדות. את פסי הצבירה בתאורת מטבח מומלץ למקם כ 60-80 ס"מ מהקיר, כך נמנע הצללות על משטחי העבודה. זו תאורה יותר ממוקדת אשר לא תיתן תאורת הצפה לחלל כולו.

כאשר במטבח קיימים ארונות עליונים אשר חוסמים את נתיב האור העילי אל משטחי העבודה, רצוי להשתמש בפרופילי תאורת לד יעודיים. אלו מותקנים בצמוד לתחתית הארון או שקועים בו ו"שוטפים" באור את משטחי העבודה הממוקמים מתחת לארונות תוך כדי יצירת אפקט של תאורה נסתרת.

מטבח תאורה נסתרת מתחת לארונות
תאורה נסתרת מתחת לארונות בצד שמאל בשילוב פרופילי תאורה צמודי תקרה וצילינדרים מעל האי

תאורת אווירה למטבח

לשמחתנו לא תמיד אנו שוהים במטבח לשם בישול או לעבודות ניקיון אלא גם מארחים בו או פשוט מתרווחים בו לשיחה טובה. בשעות כאלה אין צורך בתאורת נפח חזקה ואפשר להסתפק בתאורת אווירה. ניתן ליצור תאורת אוירה במטבח באמצעות גופים עדינים בעלי משמעות עיצובית מעל האי במטבח,  גופי תאורה שקועים בעלי תאורה ממוקדת או עמעום של תאורת המטבח המרכזית. צורות ההארה האלה מעניקות אווירה נעימה ורומנטית לחלל המטבח.

תאורת מטבח פרופיל צמוד תקרה ומנורות תלויות מעל אי
גופי תאורה עדינים בעלי משמעות עיצובית מעל האי לתאורת אוירה ופרופיל תאורה צמוד תקרה לתאורה שוטפת

על מנת ליצור מספר תרחישי תאורה, מומלץ שהתאורה המרכזית תהיה בהדלקה נפרדת מהתאורות הממוקדות על המשטחים ועל האי. בכך תתאפשר תאורת אווירה נעימה בערב אשר תישלט בנפרד מהתאורה החזקה הנדרשת לעבודות המטבח.

בגלל תפקידו המרכזי של המטבח בבית, תאורה למטבח נמצאת בשימוש מתמיד. על כן, ניתן ואף רצוי להשתמש בתאורת לד אשר אורך החיים שלה גבוה מאוד, והנצילות האורית שלה גבוהה (חסכונית בחשמל).

ומה לגבי התאורה לאי במטבח? איי מטבח מהווים חלק חשוב במיוחד במטבח על כן נתנו להם את הכבוד המגיע להם והקדשנו מאמר נפרד לנושא תאורה לאי במטבח.

שתפו את המאמר

פייסבוק
לינקדין
פינטרסט
טוויטר

מאמרים נוספים

ליצירת קשר וייעוץ ראשוני, חייגו 09-7456141

עברנו!

שימו לב!

אולם התצוגה בכפר מל"ל עבר לרחוב זאב בלפר 17, כפר סבא

אולם התצוגה בסניף ראשון לציון פתוח כרגיל

דילוג לתוכן